Vláda bude rokovať o prerozdeľovaní peňazí pre školy

17.04.2013 Bratislava

Bratislava 17. apríla (TASR) - Vláda dnes bude rokovať o úprave nariadenia vlády, ktoré naposledy menila len v decembri minulého roka počas štrajku učiteľov.

Z nariadenia sa má vypustiť ustanovenie, ktoré hovorí, že každá škola má dostať sto percent mzdového normatívu. Po novom má určiť to, akú časť normatívov budú musieť dať zriaďovatelia školám na platy a akú na prevádzku, rezort, pričom to má zverejniť každoročne v decembri na svojom webe.

Posledná zmena nariadenia platná od 1. januára tohto roka mala zabezpečiť, aby sto percent mzdového normatívu išlo každej škole na platy, čím si mali učitelia prilepšiť. Podľa samospráv však mali niektoré školy nadbytok, iné nedostatok, keďže samosprávy nemohli peniaze presúvať medzi jednotlivými školami a hrozilo tak prepustenie stoviek učiteľov.

V marci preto parlament schválil pozmeňujúci návrh Juraja Blanára zo Smeru-SD, na základe ktorého môže škola presunúť päť percent zo mzdového balíka na prevádzku. Presun peňazí sa môže uskutočniť len vo výnimočných prípadoch na žiadosť riaditeľa a po súhlase zriaďovateľa. Okrem toho môžu mestá, obce či samosprávne kraje päť percent z normatívu určeného na platy presúvať medzi školami, ktoré zriaďujú. Nariadenie vláda upravuje tak, aby bolo v súlade so schváleným poslaneckým návrhom. Platiť má od 1. mája 2013.

Ministri sa budú venovať aj personálnym otázkam. Na programe 55. schôdze majú vymenovanie prednostu Obvodného úradu životného prostredia Senec, ako aj návrh na zmenu predsedu slovenskej časti zmiešanej slovensko-maďarskej komisie pre otázky ochrany prírody. Štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Jána Ilavského by tak mal nahradiť jeho kolega na rovnakom poste v rezorte, Vojtech Ferencz.
 

Vyberte región